0256

Τα πρώτα τσιπουράδικα

Τα πρώτα τσιπουράδικα στήθηκαν κοντά στο λιμάνι του Βόλου και ήταν ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Επρόκειτο γι’ αποκλειστικά αντρικό χώρο και παρέμεινε έτσι μέχρι και τη δεκαετία του ’60, αφού οι γυναίκες μπήκαν στα τσιπουράδικα μετά το ’70.
Οι διηγήσεις λένε πως δε χρειαζόταν καν να παραγγείλεις. Υπήρχαν τα «μουγκά» τσιπουράδικα στα οποία έκανες απλώς νεύμα για το πόσα τσίπουρα ήθελες να πιεις και τα «φλύαρα» στα οποία έκανες µε το μαγαζάτορα τις συνεννοήσεις µόνο για τα βασικά.
Σήμερα το βολιώτικο τσιπουράδικο, της γειτονιάς ή της παραλίας, φιλοξενεί τους πάντες, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, μόρφωση ή κοινωνική τάξη. Οι πάντες, «πνίγουν» τις όποιες διαφορές τους σε μια γουλιά τσίπουρο, απολαμβάνοντας φρέσκους και υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες. Στο τσιπουράδικο θα ακούσεις τις έντονες διαμάχες για την πολιτική ή το ποδόσφαιρο, να καταλήγουν σε έντονα γέλια και πειράγματα.

2-1Το Τσίπουρο

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί.

2-2Οι Μεζέδες

Οι παραδοσιακοί μεζέδες που συνοδεύοθν κάθε 25αράκι τσίπουρο, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς.

 

2-3Η Παράδοση

Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης.

2-4Ο Βόλος

Η πόλη που συνδυάζει το όνομά της με τα πασίγνωστα τσιπουράδικαΗ πόλη που συνδυάζει το όνομά της με τα πασίγνωστα τσιπουράδικα.

Οι Μεζέδες

 

face_2Χταπόδι Ψητό

Xταπόδι πλοκάμι ψημένο και ροδοκοκκινισμένο στα κάρβουνα, συνοδευόμενο από σαλάτα εποχής π.χ μαρούλι φρέσκο ή μελιτζάνα τουρσί ιδίας παρασκευής, σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι ντόπιο.

 

face_5Καραβίδες και Αστακοί

Καραβίδες και Αστακοί νωποί μαγειρεύονται όπως εσείς προτιμάτε και σερβίρονται με το κιλό κατόπιν παραγγελίας.

 

face_6Γαρίδες ψητές

Γαρίδες ψητές στα κάρβουνα ή τηγανιτές σε ηλιέλαιο. Συνοδεύονται από σαλάτα εποχής.


face_4Σαγανάκι Μύδια


Μύδια αποφλοιωμένα μαγειρεμένα σε ατομικό πυρίμαχο σκεύος (σαγανάκι) σε κόκκινη με τυριά ή νηστίσιμη σάλτσα.

 

face_1Γυαλιστερές

Σερβίρονται ψητές σε σάλτσα τυριού ροκφόρ.